Johan SCHULPEN, geboren circa 1550.
"Anno 1582 Luna 15 ten Januari" (dus op maandag 15 januari 1582) werd voor het hof te Sittard, een soort stads- of streekraad, een klacht behandeld van enkele inwoners van Tüddern (thans Duits gebied grenzend aan Sittard), tegen hun buurman Johan Schulpen. Deze Johan Schulpen weigerde n.l. mee te werken aan de instandhouding van een deugdelijke erfafscheiding, zodat zijn rondscharrelend varken overlast bezorgde en schade berokkende aan de eigendommen van de buren. Bovendien gaf hij het varken niet voldoende te eten. En als toppunt van zijn wangedrag vertikte hij het om zijn buurman, de waard van het dorp, schadeloos te stellen, omdat deze, de waard dus, zich het lot van het arme beest had aangetrokken door het af en toe ongevraagd wat bij te voederen. De "Bawmeister", een soort wijkhoofd zouden wij tegenwoordig zeggen, kreeg de opdracht ervoor te zorgen dat de betaling geregeld werd.
Het is niet bekend of deze burenruzie, thans ruim vier eeuwen geleden, naar ieders voldoening werd opgelost. Het maakt wel duidelijk dat ordinaire alledaagse burenruzies van alle tijden zijn! Johan Schulpen is tot nu toe de vroegste "Schulpen" die wij op schrift tegenkomen. Er bestond in die tijd nog geen officiële persoonsregistratie. De oudste registraties nl. de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken werden pas in de loop van de daarop volgende eeuw ingevoerd. De burgelijke stand zoals wij die nu kennen, werd nog eens 2 eeuwen daarna, zo rond 1800 ingevoerd door de toenmalige Franse overheersers, toen keizer Napoleon van Frankrijk in een groot gedeelte van Europa de scepter zwaaide. Eigenlijk is het een gelukkige bijkomstigheid dat onze oudst bekende voorvader Johan ruzie kreeg met zijn buren. Nu staat zijn naam tenminste genoteerd in de papieren van het rechtscollege, en werd zodoende aan de eeuwige vergetelheid onttrokken. De geboorteplaats en geboortedatum van Johan zijn niet met zekerheid bekend. Ook de naam en herkomst van zijn vrouw is niet te achterhalen. Gezien de datum van het gevoerde proces zal hij waarschijnlijk zo rond 1550, dus 450 jaar geleden geboren zijn.
Uit andere bronnen kunnen wij opmaken dat Johan Schulpen waarschijnlijk 2 zonen had. Peter en Theodorus. Hun leeftijd verschilt nogal wat. Het zou dus kunnen zijn dat er nog meer kinderen waren, waarvan Peter één van de oudste, en Theodorus één van de jongste was. Deze zonen duiken op in de omgeving van Susteren zoals hierna zal blijken. Zijzelf of hun vader Johan zijn dus kennelijk tegen het eind van de jaren 1500 uit Tüddern vertrokken richting Nieuwstadt - Susteren.
Zoals gezegd is de geboorteplaats van Johan Schulpen onbekend. Zijn voorouders waren mogelijk afkomstig uit het dorpje Gulpen bij Hombourg, thans provincie Luik in het Belgische Wallonië.
Kinderen:
1.
Peter (zie
02-001).
2.
Theodorus (Dirck) (
02-501), geboren circa 1600 te Tüddern of Nieuwstadt (?). Gehuwd voor de kerk op 27-02-1636 te Susteren (St. Salvator (Amelberga)) met Agneta STEVENS, geboren circa 1610. De huwelijksgetuigen waren Arnoldus Baeten, Georgius Gruysen, Elisabeth Leers en Maria Staken.
Theodorus Schulpen en zijn broer Peter zijn de stamvaders van de families Schulpen die zich vanaf circa 1600 in en rondom Dieteren en Susteren hebben ontwikkeld. De familiestam Peter Schulpen, die wij stam A hebben genoemd, en die zich hoofdzakelijk in Dieteren ontwikkelde, wordt in dit hoofdstuk, hoofdstuk II behandeld. De familiestam Theodorus Schulpen, die wij stam B hebben genoemd, volgt in hoofdstuk III.